Tips&tricks pentru despodobirea bradului
Bradul de Crăciun este cel care ne adună în fiecare an în jurul său, fie pentru a-l împodobi, fie pentru a desface cadourile sau a face ședința foto în jurul sau. În orice caz, nimeni nu se îngrămădește să îl despodobească.
Odată sărbătoarea dusă și musafirii plecați, rămâne tot pe tine să despodobești bradul, să dai jos intalațiile luminoase și să strângi decorațiunile de prin casă. Însă nu lasă treabă asta amânată prea mult! Chiar dacă îți place să te mai bucuri încă puțin de spiritul Crăciunului, e timpul să revenim la tabieturile noastre și să ne concentrăm pe viitoarele sărbători, mai puțin costisitoare.
În fiecare an e o corvoadă să strângem ceea ce, cu mult drag, am așezat prin casă pentru a crea fondul unei sărbători magice. Casa va părea mult mai goală fără decorațiuni dar, privește asta ca pe o oportunitate de reamenajare. Poți păstra decorațiunile de iarnă dar nu și cele cu tematică de Crăciun pentru a face tranziția mai ușoară!
Chiar dacă e mai ușor să luăm instalația și să o punem într-o cutie, sau să punem toate globurile la un loc, pentru a ne bucura de ornamente în bune condiții o perioadă mai îndelungată trebuie să ținem cont de câteva sfaturi pe care le împărtășim cu mare drag aici.
Separă instalațiile de interior de alte decorațiuni și de instalațiile de exterior.
Instalațiile de interior sunt mai sensibile la forțele brute iar materialele din care sunt făcute nu sunt atât de rezistente ca materialele celor de exterior. In plus, majoritatea sunt fie de dimensiuni mici fie au până la 300 de beculețe dacă au ornat un brad mare și ar fi pur și simplu strivite de o instalație luminoasă de exterior sub formă de tub sau perdea care se poate întinde câțiva metri buni.
Bradul se despodobeste în ordinea inversă celei de împodobire. Așadar, ia mai întâi steaua din vârf, apoi globurile și abia apoi restul de decorațiuni.
Nu trage de beculețe. Fiind legate în serie ai putea deteriora definitiv întreaga instalație. Incearca să le pui în jurul unei forme rotunde, cum ar fi un tub de carton mai gros rămas de la folia de cadouri. Astfel, ele vor fi așezate circular și nu va trebui ca peste 11 luni să te chinui cu instalația încâlcită. Așezate ordonat și uniform în jurul tubului, firele subțiri care fac legătură între beculețe nu se vor deteriora și instalația va funcționa în parametri normali mult timp.
Depozitează instalațiile în cutii etichetate până la următorul Crăciun, acest lucru te va ajuta să fii mai organizat. Instalația de exterior ruleaz-o (dacă e vorba de una sub formă de tub) și depoziteaz-o separat undeva unde să nu calci din greșeală pe ea. De preferat e să fie pusă într-o cutie cu etichetă.
Folosește folie cu bule pentru protejarea globurilor și decorațiunilor din materiale casante.
Cu toții avem un glob preferat sau o decorațiune preferata, uneori este steaua din vârf ce dăinuie în familie de generații, alteori este o decorațiune handmade cu semnificație aparte.
E important să protejăm decorațiunile sensibile în folie cu bule și să le depozitam apoi în cutii încăpătoare. Decorațiunile din alte materiale merită și ele o atenție aparte și trebuie ținut cont că o bună separare și sortare, chiar dacă durează mai mult, este mai utilă în depozitarea lor. Astfel, vom evita achiziția de ornamente care nu ne sunt de folos.
Folosește beteala pentru amortizare
Beteala este un bun material pe care îl putem folosi în protejarea decorațiunilor dacă în acel moment nu avem alte opțiuni. Așadar, alternează un strat de beteală cu unul de globuri pentru a preveni spargerea globurilor și încurcarea stratului de beteală. Pentru o mai bună organizare poți folosi bucăți de carton pe care să rulezi beteala și apoi să prinzi cu o agrafă de birou capătul. Poți folosi chiar și un umeraș pe care să atârne toate, acoperindu-le cu o protecție de haine. Depozitează toate decorațiunile în spații fără umiditate și ferite de lumina.
Curăță și împachetează atent restul decorațiunilor
Chiar dacă sunt folosite o perioadă mică de timp și decorațiunile trebuie curățate înainte de a fi depozitate. Cele exterioare trebuie curățate de zăpada și eventual șterse iar cele de interior trebuie scuturate de praf.
Un pont folositor ar fi să pui odorizantele folosite anul ăsta la bradul artificial împreună cu restul decorațiunilor. Peste 11 luni când vei începe împodobirea bradului, mirosul de cetină te va bine-dispune și te va ajuta să intri mai ușor în atmosferă de sărbătoare.
Decide de pe acum ce pleacă și ce rămâne pentru a nu împacheta inutil
Dacă sunt anumite globuri sparte sau instalația este defectă, aruncă-le de pe acum decât să amâni cu 11 luni aruncatul la gunoi.
Nimănui nu îi place să despodobească însă pe fundal de colinde și o cană de vin fiert cu scorțișoară alături parcă nu mai e chiar o așa mare corvoadă!